Έφυγε ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης

Αναδημοσίευση από την Κοινότητα Εκπαιδευτικών του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας: Διδάσκουμε τα γλωσσικά μαθήματα 

Αγαπητές, οί συνάδελφοι,

Είναι γεγονός ότι συνηθίσαμε στις κοινότητές μας στα καλά νέα: συνέδρια, ομιλίες και παρουσιάσεις της δουλειάς μας. Δυστυχώς όμως έχουμε και μια πολύ δυσάρεστη είδηση: ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης έφυγε χθες το βράδυ ξαφνικά και αναπάντεχα από κοντά μας, αφού την προηγούμενη βδομάδα μόλις ήταν ομιλητής σε συνέδριο του ΚΕΓ στην Αθήνα.

Οι στιγμές δημιουργίας και σχεδίων που ζήσαμε οι τρεις μας περνούν μέσα στις λίγες αυτές ώρες σαν κινηματογραφική ταινία από μπροστά μας. Πριν πολλά χρόνια ξεκινήσαμε δουλεύοντας για το στήσιμο του Κόμβου της ελληνικής γλώσσας αναδιφώντας τη βιβλιογραφία και τη φτωχή τότε ιντερνετική παραγωγή για τη γλωσσική διδασκαλία. Και ήταν μόνο η αρχή… Ακολούθησαν πολλές αξέχαστες δημιουργικές και αναστοχαστικές συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σ’ αυτό που και οι τρεις αγαπούσαμε πολύ, τη διδασκαλία της γλώσσας.

Υπάρχουν όμως και πολλές ανθρώπινες στιγμές που μας δένουν. Δεν είμαστε απλώς συνεργάτες, αλλά πάνω από όλα φίλοι ειλικρινείς. Κι ο Σωφρόνης ήξερε να τιμάει τη φιλία και να χαρίζει απλόχερα ανθρώπινες στιγμές.

Ο επιστήμονας Σωφρόνης Χατζησαββίδης πολύ νωρίς ασχολήθηκε με εναλλακτικές προτάσεις για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας σε μια εποχή και ένα περιβάλλον που τις πιο πολλές φορές δεν ήταν φιλικό. Υπήρχε έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα στους πολλούς που έβλεπαν όλα αυτά ως «ανεδαφικά» και «ανεφάρμοστα» και στους λίγους, σχετικά, που έβλεπαν μια αχτίδα φωτός στα αδιέξοδα της γλωσσικής εκπαίδευσής μας.

Αυτό το φως για την εκπαίδευσή μας επεδίωξε με επιμονή και πολλή δουλειά ο Σωφρόνης μέχρι και χθες· το δείχνουν τα είκοσι περίπου βιβλία του και τα περισσότερα από εκατό άρθρα του σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.  Το δείχνει και η εξαιρετική δουλειά που έκανε στην κοινότητά μας του Δημοτικού. Είναι κρίμα που δεν θα ζει να δει την όλη αυτή δουλειά ολοκληρωμένη! Θα χαίρεται όμως σίγουρα βλέποντας από ψηλά ότι η επιμονή του για μια εναλλακτική γλωσσική εκπαίδευση επεκτείνεται διαρκώς με τη συνεισφορά όλων μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Οι φίλοι και συνοδοιπόροι του στον αγώνα αυτόν,

Δημήτρης Κουτσογιάννης

Κώστας Ντίνας

Advertisements

About kdinas

Καθηγητής Γλωσσολογίας - Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
This entry was posted in Προσωπικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s